Det är faktiskt inte speciellt svårt att göra sina egna hårprodukter. Detta kan till exempel vara ett alternativ om man vill leva mer miljövänligt eller om man har allergier och därför har svårt för att finna bra produkter i handeln som passar till den aktuella hårtypen. Till många fungerande produkter behövs bara sådant som man vanligen har hemma. Man kan till exempel bleka håret med vanliga matlagningsingredienser!

Hemgjort torrschampo

Istället för att köpa torrschampo kan man faktiskt göra sitt eget. Pulver från arrowrot eller vanligt potatismjöl fungerar faktiskt lika bra. För brunetter kan också kakaopulver fungera. Man gnider in pulvret i hårbottnen, låter det verka och sedan borstar man ur det. Om håret är platt kan också denna metod ge mer volym.

Göra schampo själv

Man kan faktiskt göra eget schampo själv. För att göra detta behöver man koka till exempel örter, björk eller liknande och sedan blanda avkoket med bikarbonat. Detta fördelar man i håret och sköljer ur. Man blandar sedan vatten, äppelcidervinäger och honung. Detta schampo lägger man i håret, och detta låter man sedan stanna kvar i det. Doften av äppelcidervinäger kommer att försvinna helt när håret är torrt.

Egen inpackning

Man kan också göra en egen inpackning med hjälp av kokosmjölk. Man tar då en burk kokosmjölk och tar bort kokosgrädden som bildas överst i burken. Man fördelar sedan resten av kokosmjölken i håret och låter det verka under några minuter. Man sköljer sedan ur mjölken.

Om håret blir fett

Många som börjar använda dessa hårprodukter kan tycka att håret blir fett ett kort tag efter att de tvättat håret. Många gånger är detta ett övergående fenomen som ofta beror på att håret blivit vant vid starka kemikalier och andra medel som tar bort hårets naturliga fett. Om man upplever det jobbigt, eller att håret blir allt för flottigt kan man med fördel lägga i vårdande torrschampo.