Oavsett om man ska på en större eller mindre fest är det av största vikt att man har ett hår som är välvårdat. Ett hår som inte tvättas eller sköts om ser inte speciellt trevligt ut, det kan drabbas av ohyra och dessutom riskerar man att inte lukta speciellt gott. De allra flesta frisyrer kan man sköta om på ett utmärkt sätt hemma, även så kallade dreadlocks, även om dessa kräver lite annorlunda skötsel.

Att tvätta håret

Man bör inte tvätta håret för ofta, men om man inte gör det rent i alla fall en gång i veckan, eller efter att man använt produkter eller liknande kommer håret snart att börja se illa ut. Det kan bli fett, det slits och dessutom kommer det att lukta. Ofta räcker det med vanligt vatten och schampo för att tvätta håret. Ibland kan man också behöva ett balsam eller liknande.

Vårda håret på annat sätt

Ju längre hår man har, desto större är risken för att det kommer att börja tova sig, drabbas av ohyra eller lukta. Om man märker att håret blir väldigt tovigt snabbt kan man prova ett annat schampo eller olika balsamsprayer som sprayas i torrt hår. Om det börjar klia väldigt i håret kan det vara en idé att gå igenom det med en luskam eller liknande. Det kan vara så illa att man har drabbats av någon ohyra som måste tas bort. Detta går enkelt med hjälp av medel från apoteket. Om man har mycket hår, eller en svårskött frisyr och märker att håret luktar, trots tvätt, kan det faktiskt ha börjat växa svamp i håret. Det kan ofta vara svårt att bli av med, och på större tillställningar vill man helst inte lukta illa. Ofta är det tyvärr så pass illa att håret måste klippas av om svamp börjat växa.